020-4414944

Bonje over blurring: gemeente moet de Drank- en Horecawet handhaven

13-06-2017

Bonje over blurring: gemeente moet de Drank- en Horecawet handhaven

Een wijntje bij de kapper of een biertje in de boekhandel drinken. Het zijn beide voorbeelden van het fenomeen blurring tussen detailhandel en horeca waar momenteel in verschillende gemeenten mee geëxperimenteerd wordt. Het experiment heeft als doel om te kijken naar meer mogelijkheden voor winkeliers om te voldoen aan de behoefte van de consument en meer beleving te creëren. De pilot wordt gehouden in aanloop naar de evaluatie van de Drank- en Horecawet in 2017.

SlijtersUnie fel tegen

Het schenken van alcohol in winkels is volgens de Drank- en Horecawet verboden. De SlijtersUnie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, is daarom tegen het experiment van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om drank te aan te bieden in winkels en heeft juridische stappen ondernomen. De rechter oordeelde dat de slijters niet bij de VNG moeten zijn, maar bij de 36 individuele gemeenten die mee doen aan de pilot. Volgens de wet zijn het namelijk de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht houden op de naleving. De SlijtersUnie geeft aan niet genoeg geld te hebben om elke gemeente apart aan te pakken, maar heeft de eerste rechtszaak tegen gemeente Nieuwegein inmiddels gewonnen. Winkeliers in de Utrechtse plaats mogen niet langer alcohol schenken.

Hoe nu verder?

Staatssecretaris Van Rijn is nog geen voorstander van het experiment omdat hij het belangrijk vindt dat het aanbod van alcohol niet nóg verder wordt verruimd. Van Rijn geeft daarnaast aan niet de indruk te hebben dat deze behoefte tot vermenging leeft onder de bevolking. Ondanks alle onrust loopt de pilot door tot 1 juli 2017, zodat de eerste resultaten kunnen worden meegenomen in de evaluatie van de Drank- en Horecawet.

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Bonje over blurring: gemeente moet de Drank- en...

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen