020-4414944

Een werknemer met loonbeslag, hoe ga je hiermee om?

10-10-2017

Een werknemer met loonbeslag, hoe ga je hiermee om?

Ondanks de betere economische tijden is er nog een groot aantal personen die het niet lukt om de rekeningen te betalen. Bij deze gevallen is het mogelijk dat een deurwaarder loonbeslag aanvraagt bij de rechter. Dit houdt in dat er beslag wordt gelegd op een deel van het inkomen en jij als werkgever ongewild betrokken bent. PFC Horeca legt je graag uit hoe je hiermee om kunt gaan en waarmee je je werknemer kunt helpen!

Jouw rol als werkgever bij loonbeslag

Wanneer de rechter loonbeslag goedkeurt, ben jij als werkgever verplicht om een deel van het inkomen van je werknemer over te maken aan de deurwaarder, totdat de volledige schuld is voldaan. Hoe groot dit deel is, hangt af van de beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen dat de werknemer mag houden voor de vaste lasten en voor levensonderhoud. De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd en is minimaal 90% van bijstandsnorm, rekening houdend met de gezinssamenstelling van de werknemer.

Als werkgever ontvang je een beslagexpoot, een officieel document met het vonnis van de rechter. Het gebeurt vaak genoeg dat loonbeslag als een verrassing komt omdat de desbetreffende werknemer zich schaamt en het niet eerder heeft durven bespreken. Controleer altijd gezamenlijk of de schulden en het bedrag kloppen en voorkom dat je onterecht geld overmaakt aan derde partij. Bij het beslagexpoot zit ook een vragenlijst met vragen over het inkomen van de werknemer. Als werkgever dien jij de vragenlijst binnen vier werken ingevuld, ondertekend en teruggestuurd te hebben. Op basis van de door jouw ingevulde vragenlijst en de gegevens van de werknemer wordt de beslagvrije voet berekend. Ook is het verstandig om dit bedrag te controleren, het kan weleens gebeuren dat dit niet klopt.

Hoe kun je als werkgever helpen?

Loonbeslag heeft veel impact op het leven van je werknemer en kan invloed hebben op de sfeer en zijn of haar functioneren. Je kunt de financiële problemen niet oplossen, maar wel kun je een luisterend oor zijn. Maak loonbeslag bespreekbaar door te praten over het achterliggende probleem. Wees daarnaast als werkgever altijd discreet door alle documenten op een veilige plek te bewaren zodat deze niet zichtbaar zijn voor andere werknemers. 

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Een werknemer met loonbeslag, hoe ga je hiermee...

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen