020-4414944

Geen identiteitsbewijs, geen werk

29-08-2017

Geen identiteitsbewijs, geen werk

Als werkgever ben je altijd verplicht een kopie van het identiteitsbewijs van je werknemer in je administratie op te nemen. Deze kopie moet je zelfs tot vijf jaar na beëindiging van de werkzaamheden bewaren. Maar wat als je medewerker niet over een geldig identiteitsbewijs beschikt?

Als werkgever moet je, volgens de Wet op de Identificatieplicht (WID), een nieuwe werknemer vóór zijn of haar eerste werkdag identificeren aan de hand van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Zonder geldig identiteitsbewijs mag de werknemer namelijk niet voor je werken. De WID is ingevoerd om sociale misdrijven en overtredingen als fiscale fraude en illegale arbeid in Nederland te bestrijden.

Wat is een geldig identiteitsbewijs?

  • een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse Identiteitskaart (NIK)
  • een geldig paspoort of Europese identiteitskaart van een van de EER-landen
  • een geldig paspoort van een land buiten de EER dat voorzien is van een geldige sticker voor verblijfsaantekeningen 
  • een paspoort van een niet EER-land mét verblijfsvergunning
  • een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort
  • een diplomatiek of dienstpaspoort
  • een geldig verblijfsdocument van de Vreemdelingendienst (document I t/m IV)
  • een zogenaamd W-document voor asielzoekers

Het (Europese) rijbewijs is geen geldig identiteitsbewijs volgens de WID. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over de verblijfsstatus en nationaliteit van de werknemer staan.

Als je een controle van de Belastingdienst krijgt, ben je verplicht om je administratie te laten zien. Is deze niet op orde, dan ben je mogelijk in overtreding en loop je het risico op een boete. Word je betrapt op illegale arbeid, dan krijg jij een proces-verbaal en een boete van € 8000 per illegale werknemer. Zorg er dus voor dat je personeel altijd een geldig identiteitsbewijs bij zich heeft tijdens werktijden. Loop geen onnodig risico en controleer het identiteitsbewijs altijd nauwkeurig voordat je een nieuwe medewerker aanneemt!

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Geen identiteitsbewijs, geen werk

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen