020-4414944

Horeca- en recreatiesector lijdt onder coronaregels

22-07-2020

Horeca- en recreatiesector lijdt onder coronaregels

Het toepassen van de anderhalve meter afstand beperkt ondernemers in de horecasector. Hierdoor staat de rentabiliteit van horecabedrijven zwaar onder druk. De Nederlandse vrijetijdssector gaat dus nog hele lastige kwartalen tegemoet. Rabobank voorspelt voor de meeste deelsectoren in kwartalen 3 en 4 forse dalingen in omzet. Sterkst getroffen worden de horeca en de reisbranche.

Restaurants zullen zich moeten voorbereiden op een langdurige omzetdip van 40% tot 50%. Pas in het derde kwartaal van 2021 voorziet Rabobank een herstel. Cafés zitten dit kwartaal op 50% omzetverlies maar dat gaat in de koude kwartalen 4 en 1 oplopen naar 70%. Voor cafetaria’s herstelt het omzetverlies heel langzaam vanuit een minder diep dal (-15% in het 3e kwartaal van 2020).

Bekijk omzetprognose van Rabobank

Horecabranch eist 'objectieve criteria' coronamaatregelen

Veel horecazaken moeten hun deuren sluiten doordat de coronamaatregelen die de overheid de branche heeft opgelegd, te streng zijn. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt dus een faillissement. Dat zei de advocaat van Koninklijke Horeca Nederland tijdens een kort geding tegen de staat. KHN wil de overheid met deze rechtszaak dwingen om de maatregelen te versoepelen en de sector perspectief te bieden. Volgens KHN zijn de regels voor de horeca strenger dan op andere plekken.

Update:
Er komt voorlopig geen uitspraak in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland had aangespannen tegen de staat. De rechter heeft beide partijen gevraagd eerst weer met elkaar om de tafel te gaan. Uiterlijk 7 augustus wordt aan de rechter duidelijk gemaakt of er nog behoefte is aan een uitspraak.

>>>Horeca- en recreatiesector lijdt onder coronare...

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen