020-4414944

Loondoorbetaling en vakantiedagen in coronatijden

20-07-2020

Loondoorbetaling en vakantiedagen in coronatijden

Vanaf 15 juni 2020 kunnen we weer op vakantie in een groot aantal landen binnen de EU. Het reisadvies is voor veel landen van oranje naar geel veranderd. Geel betekent dat er geen belemmeringen zijn om naar dit land op vakantie te gaan. Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Dus wees daar wel op voorbereid en let extra op.

Je bent op vakantie in een oranje gebied waardoor je na terugkomst niet kan werken. Komt dit voor jouw rekening?

Code oranje betekent dat afreizen naar zo’n land alleen wordt geadviseerd als dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Als je er bewust voor kiest om dan toch op vakantie te gaan, dan weet je ook dat je bij terugkeer 14 dagen in quarantaine moet. Tenzij je thuis kan werken, betekent dit dat je je werk niet kan doen. Omdat je dit op voorhand wist, is het niet onredelijk te veronderstellen dat de oorzaak dat je je werk niet kan verrichten in jouw risicosfeer ligt en je dus geen recht hebt op loondoorbetaling tijdens de quarantaine. Wel is het belangrijk dat jouw werkgever je van tevoren wijst op de consequenties.

Hoe zit het met loondoorbetaling als medewerkers op vakantie gaan naar code geel of oranje landen en vervolgens ziek worden of in quarantaine moeten? 

Ziek is ziek en dan geldt de loondoorbetaling bij ziekte. Dat wordt anders als er geen sprake is van ziekte maar van voorzorg zoals bij een quarantaine. Die quarantaine kan volgen uit het reizen van en naar gebieden met code oranje of geel. Dan ligt het risico bij de medewerker.

De kleur van het bezochte gebied maakt dan niet uit. De wereld is momenteel niet coronavrij en je hebt daarom risico op maatregelen zoals quarantaine. Dit is een risico dat je neemt als medewerker. Tijdens de quarantainetijd is je medewerker niet beschikbaar voor werk en is er dus geen loon verschuldigd. De medewerker heeft dat risico kunnen voorzien en heeft dat risico genomen.

Ik ben in een gebied waar het coronavirus heerst en er geldt een uitreisverbod. Hoewel ik niet ziek ben, kan ik nu niet werken. Moet ik dan extra vrije dagen opnemen?

Ga je privé op reis naar een risicogebied waarvoor al een negatief reisadvies was afgegeven in verband met het coronavirus, dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. In dat geval word je langere verblijf verrekend met je vakantiedagen of je loon.

Kortom

Ben je op vakantie geweest in een land dat de code geel heeft gekregen (vakantiereizen mogelijk, maar let op risico’s), was dat in principe een veilige bestemming. Mocht jij of iemand uit jouw reisgezelschap toch ziek zijn geworden en moet je in quarantaine, dan is dat geen reden om loon of vakantiedagen in te houden. Ben jij of is iemand uit jouw reisgezelschap ziek teruggekomen uit een land met code oranje (vakantiereizen afgeraden), dan zijn de gevolgen voor eigen rekening. Je werkgever is niet verplicht je loon door te betalen als je in quarantaine moet.

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Loondoorbetaling en vakantiedagen in coronatijden

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen