020-4414944

Van VAR naar Wet DBA, wat gaat er veranderen?

30-05-2017

Van VAR naar Wet DBA, wat gaat er veranderen?

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om als ZZP’er te gaan werken, ook in de horecabranche. Het zelf kunnen indelen van tijd en de keuze in opdrachten behoren volgens veel mensen tot de grootste voordelen. Voor 1 mei 2016 kregen ZZP’ers te maken met de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vast dienstverband tussen jou als ZZP’er (opdrachtnemer) en je opdrachtgever en kon worden vastgesteld of de opdrachtgever loonheffing moest inhouden over je inkomsten. In de praktijk bleek dit lastig te controleren voor de Belastingdienst en dus werd op 1 mei 2016 de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) ingevoerd.  

Modelovereenkomst

Onderdeel van de Wet DBA is de modelovereenkomst, als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). In de Wet DBA zijn de opdrachtgever en de ZZP’er beide verantwoordelijk voor het opstellen en de (fiscale) gevolgen van de modelovereenkomst. Op de website van de Belastingdienst zijn de verschillende modelovereenkomsten te downloaden. Werken jullie op basis van een modelovereenkomst, dan ziet de Belastingdienst jou als zelfstandig ondernemer en houdt de opdrachtgever geen loonheffingen voor je in. Wil je zeker weten dat de door jullie opgestelde overeenkomst in orde is, dan kun je deze laten beoordelen door de Belastingdienst.

Wet DBA uitgesteld

Ondanks de concrete modelovereenkomsten veroorzaakte de wetswijziging veel onduidelijkheid bij ZZP’ers en opdrachtgevers over de mogelijke nadelige financiële gevolgen. Veel bedrijven stopten met het inhuren van zelfstandigen omdat men bang was om fouten te maken en voor de naheffingen van de Belastingdienst. Medio november 2016 kondigde staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot 2018. Tot die tijd wordt er meer duidelijkheid gegeven over het gebruik van de overeenkomst en rekent de Belastingdienst ZZP’ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding.

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Van VAR naar Wet DBA, wat gaat er veranderen?

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen