020-4414944

Voedselverspilling in horeca kan 50 procent minder

10-03-2020

Voedselverspilling in horeca kan 50 procent minder

De horecamarkt is vandaag de dag een constant veranderende markt. Daarin dien je als ondernemer mee te bewegen. Zo houden we ons al lang niet meer alleen bezig met het bedienen van een druk terras, maar lezen we ons in over duurzaamheid en digitalisering. Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De horecasector is een van de grootste verspillers. Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo minder voedsel verspillen en daarmee 582 miljoen euro besparen. Hoe gaan we dit met z'n allen bereiken?

Dagmenu

Ligt er veel in de koeling dat snel verwerkt moet worden? Maak er een special of dagmenu van. Zo heb je ook meteen inspiratie voor een post op social media.

Analyseer de restjes en portiegroottes

Het klinkt niet zo heel erg fris, maar wat hoe belanden de borden bij de afwas? Keurig leeggegeten of nog half vol? Kijk eens kritisch naar de grootte van de porties. Komen er bijvoorbeeld veel bijgerechten retour? Beperk de hoeveelheid en zeg eventueel tegen gasten dat ze altijd bij mogen bestellen. Als je eenmaal weet welke gerechten de meeste overschotten produceren (tijdens de voorbereiding en wat gasten overlaten nadat ze hebben gegeten), kun je bepalen hoe je de menu items kunt verbeteren.

Doggybags

Bij sommige gasten zijn de ogen nou eenmaal groter dan de maag. Indien je gasten hun bord niet leegeten, geef dan altijd de optie om de restjes in een doggybag mee te nemen. Hier scoor je écht punten mee. Het is zonde om lekker eten weg te gooien!  Laat je gasten hier thuis nog eens van genieten.

Too good to go

Met de app ‘Too good to go’ kunnen horecaondernemers aangeven hoeveel eten ze over denken te houden. Consumenten uit de buurt kunnen dit vervolgens – tegen een kleine vergoeding- ophalen.

Food Waste Challenge 2020

De Food Waste Challenge is een initiatief van de stichting Samen tegen Voedselverspilling en de Rabobank. Deelname aan de challenge is kosteloos, gemakkelijk en kost bovendien weinig tijd. Goed voor de wereld en goed voor de portemonnee, doe jij in 2020 ook mee? Inschrijven kan eenvoudig online.

Meer informatie

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Voedselverspilling in horeca kan 50 procent minder

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen