020-4414944

Wanneer betaal je belastingen over de fooien?

12-12-2017

Wanneer betaal je belastingen over de fooien?

Je werknemers kijken er elke keer weer naar uit: de fooi. Een compliment voor de goede service en kwaliteit en het extraatje waarmee je je werknemers motiveert om nog beter hun werk te doen. Waar veel horecaondernemers tegenaan lopen is de administratie en het uitbetalen van de fooi. Want hoe zit het nu precies? Wanneer moet je wel belasting over de fooien betalen en hoe werkt het wanneer de fooi per pin- of creditcardbetaling heeft plaatsgevonden?

Voor het verdelen van de fooi bestaan geen vaste regels. Veelvoorkomend is dat de fooi wordt verdeeld op basis van het aantal gewerkte uren. Jouw rol als werkgever is ervoor zorgen dat de fooi daadwerkelijk terecht komt bij de medewerkers. En daarbij maakt het niet uit of de gasten de fooien per pinbetaling, via de creditcard of contant achterlaten. In de meeste horecaondernemingen wordt de fooi in het gepinde bedrag namelijk meteen uit de kas gehaald omdat er anders op het einde van de avond een kas overschot is.

Fooi en belastingen

Fooien vallen voor de meeste werkgevers buiten de loonaangifte. Als medewerkers de fooi onderling verdelen, wordt dit namelijk niet gezien als loon. De fooi is namelijk afkomstig van de gasten en niet van de werkgever. Als jij je medewerker minder uitbetaalt dan het minimumloon, dan zal de Belastingdienst ervan uit gaan dat het verschil in loon wordt aangevuld in de vorm van fooien. Dit deel is wel belastbaar voor loonheffing en premies.

Inkomstenbelasting

Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen. Wel worden fooien als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je medewerkers moeten de ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet. Als horecaondernemer ben je hier niet verantwoordelijk voor.

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen Offerte aanvragen

>>>Wanneer betaal je belastingen over de fooien?

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen