020-4414944

Corona updates: Belangrijke informatie voor de horecabranche

08-05-2020

Corona updates: Belangrijke informatie voor de horecabranche

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en proberen je zo veel mogelijk op de hoogte te houden door deze blog regelmatig te updaten.

Update 20 mei 2020: Steunpakket horeca met drie maanden verlengd

Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen. De verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.

Update 19 mei 2020: Vanaf 1 juni mag horeca open

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open.
Er gelden wel regels:

Binnen

 • Binnen mogen 30 gasten zijn.
 • Reserveren is verplicht.
 • Gasten moeten aan een tafel zitten.
 • Een medewerker vraagt of de gast(en) verkouden bent(zijn) of koorts heeft. Bij deze klachten, dan moet je thuisblijven.
 • Uiteraard moet er 1,5 meter afstand worden gehouden.

Buiten

 • Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten. Als er genoeg plaats is.
 • Gasten moeten aan een tafel zitten.
 • Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden van andere bezoekers.
 • Personen uit één huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Update 13 mei 2020: Nieuwe richtlijnen vanaf 1 juni

Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen vanaf 1 juni binnen, maximaal 30 mensen ontvangen, inclusief personeel en ook onder voorwaarden.

 1. Gasten moeten reserveren
 2. Uiteraard geldt de 1,5 meter afstand
 3. En vervolgens vindt ook hier aan de voorkant een controlegesprek plaats om in te kunnen schatten of er risico’s zijn. Het is natuurlijk cruciaal dat mensen die check vooraf wel heel serieus nemen. Maar dat vertrouwen mogen we na de laatste maanden wel hebben

Per 1 juni mogen ook de terrassen weer open onder twee voorwaarden:

 1. Iedereen zit aan een tafeltje en
 2. Mensen (gasten en personeel) houden 1,5 meter afstand van elkaar

Update 6 mei 2020: vanaf 1 juni 2020 beperkte openstelling

De coronamaatregelen zoals gesloten eet- en drinkgelegenheden, verbieden van bijeenkomsten en samenscholing kunnen per 1 juni 2020 een beetje worden versoepeld. Uiteraard onder de strikte handhaving van de 1,5 meter afstand binnen en buiten en beperking van het aantal gasten. De Rijksoverheid heeft de versoepelingen samengevat, zie overzicht van de Rijksoverheid of bekijk deze infographic over de stapsgewijze aanpak.

 • Verwachting per 1 juni:
  Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan: "Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand"
 • Verwachting per 1 juli
  Als het virus onder controle blijft, kan per 1 juli het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen.

Update 29 april 2020: Zo maak je afspraken over vakantiegeld en vakantiedagen met horecapersoneel

Het vakantiegeld later betalen aan je horeca-medewerkers mag. Mits ze daar nadrukkelijk toestemming voor geven. Ook het laten opnemen van vakantiedagen is nu een optie. KHN heeft een voorbeeldbrief opgesteld waarmee je dit goed kun regelen met je team.

Download voorbeeldbrief

Update 21 april 2020: Sluiting eet- en drinkgelegenheden verlengd tot en met 19 mei 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. De meeste coronamaatregelen, die aanvankelijk tot en met 28 april zouden gelden, worden verlengd tot en met 19 mei 2020. Dit maakte het kabinet op 21 april bekend tijdens de persconferentie.

Update 17 april 2020: Let op bij afhalen

Ben jij ook begonnen met afhalen? Pas po en laat bij afhalen niet meer 3 gasten binnen en laat je 'gasten' 1,5 meter afstand houden. Meer gasten kan worden gezien als samenscholen en daar is handhaven op mogelijk. Zorg bij meer mensen voor een duidelijk en aangegeven deurbeleid.

Update 6 april 2020: Nieuwe NOW-regeling van start

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een nieuwe regeling: de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt.

Meer informatie of eens vrijblijvend kennismaken met PFC Horeca?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Contact opnemen

>>>Corona updates: Belangrijke informatie voor de...

Wij helpen u graag verder
Contact opnemen